Activiteiten voor jeugd in Bornse Vermaning op Open monumentendag

Op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, is in de Bornse Vermaning tussen twaalf en vier uur veel te doen voor kinderen. Met behulp van aardappels, mesjes, blauwe textielverf en witte zakdoeken. kunnen kinderen zelf het principe van blauwdrukken ontdekken. Deze activiteit sluit aan bij de tentoonstelling B.L.A.U.W., die deze zomer en herfst te zien is in Museum Bussemakershuis. Onderwerp van de expositie is het blauwdrukken van textiel, dat in de 19e eeuw in Borne een bijna vergeten bloeiperiode beleefde.

In de Vermaning zelf is ook een kleine expositie te zien. Kunstenares Suzy Hulshoff-van den Boom uit Enschede maakt de laatste tijd verfijnde werkjes in cyanotechniek. Haar werk is te zien in het kerkgebouw, maar ook in de Synagoge, even verderop aan de Ennekerdijk.

In de Oude Kerk laat stichting Fairtrade zien wat er mogelijk is met het hergebruik van oude spijkerbroeken, weer een heel ander aspect van blauw en textiel.

In alle vier de gebouwen komt een deel van een puzzel met zegswijzen waar het woord blauw in voorkomt, een kleine stimulans om alle vier de gebouwen te bezoeken op open monumentendag. Deze activiteit is uitvloeisel van de samenwerking die de vier organisaties sinds kort zijn aangegaan onder de titel Cultureel Oud Borne.